Most Popular
This Week
Γιατροί όλων των ειδικοτήτων ζητούνται για μόνιμη full-time εργασία στο εξωτερικό στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα της Μέσης Ανατολής (Dubai, Abu Dhabi)
Γιατροί όλων των ειδικοτήτων ζητούνται για μόνιμη full-time εργασία στο εξωτερικό στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα της Μέσης Ανατολής (Dubai, A...
Στην πρόσληψη νέου προσωπικού προχωρά η αεροπορική εταιρεία οικονομικών πτήσεων EasyJet
Στην πρόσληψη νέου προσωπικού προχωρά η αεροπορική εταιρεία οικονομικών πτήσεων EasyJet, η οποία πραγματοποιεί πάνω από 600 πτήσεις σε 3...
Popular Posts
Latest Stories
What is new?
Comments
What They says?
Latest News
Ελπίδες για θεραπεία της τύφλωσης
Ελπίδα σε εκατομμύρια ασθενείς με απώλεια όρασης δίνει μία νέα μέθοδος μεταμόσχευσης βλαστοκυττάρων στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού.
Ερευνητές της Οφθαλμολογικής Κλινικής Moorfields και του University College του Λονδίνου κατάφεραν να αναστρέψουν την τύφλωση σε πειραματόζωα και εκτιμούν ότι οι κλινικές δοκιμές θα είναι εφικτές μέσα σε μόλις 5 χρόνια.
Ειδικοί χαρακτήρισαν το επίτευγμα ως ένα «τεράστιο άλμα προς τα εμπρός» και θεωρείται ότι της νέας θεραπείας θα επωφεληθούν εκατομμύρια ασθενείς με τύφλωση, συμπεριλαμβανομένων και όσων υποφέρουν από εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, της πιο συνηθισμένης αιτίας απώλειας όρασης σε μεγάλη ηλικία.
Οι φωτοϋποδοχείς είναι τα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς χιτώνα του οφθαλμού που αντιδρούν στο φως μετατρέποντάς το σε ηλεκτρικό σήμα που αποστέλλεται στον εγκέφαλο και η απώλειά τους είναι υπαίτια για την απώλεια όρασης στην περίπτωση πολλών ασθενειών, όπως η εκφύλιση ωχράς κηλίδας, η τύφλωση που απορρέει από τον διαβήτη και η μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια.
Παρ' όλο που σε εξέλιξη βρίσκονται ήδη κλινικές δοκιμές για τη μεταμόσχευση των κυττάρων που «υποστηρίζουν» τους φωτοϋποδοχείς, για πρώτη φορά οι επιστήμονες ανακοίνωσαν τώρα ότι κατάφεραν να πραγματοποιήσουν μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων στους ίδιους τους φωτοϋποδοχείς.
Απόδειξη
«Πρόκειται για μια πραγματική απόδειξη ότι οι φωτοϋποδοχείς μπορούν να μεταμοσχευθούν από μια πηγή βλαστοκυττάρων και μας καθοδηγεί για το πώς να εφαρμόσουμε τη μέθοδο στους ανθρώπους», δήλωσε στο BBC ο επικεφαλής ερευνητής Ρόμπιν Αλί.
«Πρόκειται για μια πραγματική απόδειξη ότι οι φωτοϋποδοχείς μπορούν να μεταμοσχευθούν από μια πηγή βλαστοκυττάρων και μας καθοδηγεί για το πώς να εφαρμόσουμε τη μέθοδο στους ανθρώπους», δήλωσε στο BBC ο επικεφαλής ερευνητής Ρόμπιν Αλί.
«Γι' αυτό είμαστε τόσο ενθουσιασμένοι, το ξεκίνημα των κλινικών δοκιμών σε πέντε χρόνια από σήμερα είναι ένας ρεαλιστικός στόχος», σημείωσε. Ουσιαστικά οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μια νέα τεχνική δημιουργίας αμφιβληστροειδούς στο εργαστήριο, που χρησιμοποιήθηκε για τη συγκέντρωση χιλιάδων βλαστοκυττάρων τα οποία μεταμορφώθηκαν από τους ερευνητές σε φωτοϋποδοχείς και τοποθετήθηκαν στα μάτια τυφλών ποντικιών.
Η όραση είναι ένα ιδιαίτερα ανεπτυγμένο πεδίο της έρευνας των βλαστοκυττάρων. Αυτό οφείλεται αφενός στην απλή δομή του ματιού (οι φωτοϋποδοχείς περνούν το ηλεκτρικό τους σήμα μόνο μέσω ακόμη ενός κυττάρου μέχρι να φτάσει στον εγκέφαλο) και αφετέρου στο αδύναμο του ανοσοποιητικού συστήματος του ματιού που μειώνει τις πιθανότητες απόρριψης του μοσχεύματος (δεκάδες χιλιάδες βλαστοκύτταρα μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την όραση).
ΜΟΣΧΕΥΜΑΤΑ
Η τεχνική που δίνει... φως
Η τεχνική που δίνει... φως
Σε ένα πρώτο στάδιο, βλαστικά κύτταρα τοποθετούνται μέσα σε δοχείο με βιταμίνες και πρωτεΐνες στο εργαστήριο και μέσα σε ένα διάστημα μόλις τεσσάρων μηνών μετατρέπονται σε αμφιβληστροειδή χιτώνα.
Στη συνέχεια, οι επιστήμονες «επιτίθενται» στον αμφιβληστροειδή που έχει αναπτυχθεί στο εργαστήριο για να συλλέξουν ραβδία κύτταρα, τα οποία είναι φωτοϋποδοχείς, δηλαδή αντιδρούν στο φως μετατρέποντας το σε ηλεκτρικό σήμα που αποστέλλεται στον εγκέφαλο. Κατόπιν εγχέουν δεκάδες χιλιάδες ραβδία κύτταρα στο πίσω μέρος του οφθαλμού και, τέλος, αυτά συνδέονται με το οπτικό νεύρο που οδηγεί στον εγκέφαλο. Σε λίγες εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση και του τελευταίου σταδίου η όραση αποκαθίσταται. Η νέα μέθοδος έδειξε ότι τα κύτταρα αυτά μπορούν να ενσωματωθούν στο μάτι.
Πάντως η αποτελεσματικότητα της μεταμόσχευσης είναι προς το παρόν σχετικά χαμηλή, αφού μόλις 1.000 κύτταρα από ένα μόσχευμα 200.000 κυττάρων ενσωματώνονται στον οφθαλμό.
About Unknown
Adds a short author bio after every single post on your blog. Also, It's mainly a matter of keeping lists of possible information, and then figuring out what is relevant to a particular editor's needs.
About Me
Popular Posts
-
Γιατροί όλων των ειδικοτήτων ζητούνται για μόνιμη full-time εργασία στο εξωτερικό στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα της Μέσης Ανατολής (Dubai, Abu Dhabi)Γιατροί όλων των ειδικοτήτων ζητούνται για μόνιμη full-time εργασία στο εξωτερικό στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα της Μέσης Ανατολής (Dubai, A...
-
Στην πρόσληψη νέου προσωπικού προχωρά η αεροπορική εταιρεία οικονομικών πτήσεων EasyJetΣτην πρόσληψη νέου προσωπικού προχωρά η αεροπορική εταιρεία οικονομικών πτήσεων EasyJet, η οποία πραγματοποιεί πάνω από 600 πτήσεις σε 3...
-
ARCTIUM O.E. ζητούμε άμεσα συνεργάτεςARCTIUM O.E. Δραστηριοποιούμαστε στο χώρο της Υγείας-Ευεξίας-Διατροφής και ζητούμε άμεσα συνεργάτες 25-50 ετών για την στελέχωση των π...
Video
Video
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου