Η εφορία θα κατάσχει τις περιουσίες όσων δεν μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση οφειλών

http://ergasia-vres.blogspot.gr/Εντολή να προχωρούν σε αναγκαστικά μέτρα είσπραξης σε βάρος όσων δεν μπορούν να ενταχθούν ή να τηρήσουν τη νέα ρύθμιση χρεών προς το δημόσιο, έδωσε στις εφορίες η κυβέρνηση. Παρά τις προσδοκίες, με τις νέες ρυθμίσεις χρεών που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί «να δέσει χειροπόδαρα» επιχειρήσεις και νοικοκυριά για να τους αρπάξει τα ακίνητα, να τους στείλει φυλακή ή να τους αναγκάσει να βάλουν «λουκέτο», αντί να τους διευκολύνει να πληρώσουν ό,τι μπορούν, ώστε να εισπράξει έσοδα το Κράτος.
Σε επιτελική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε προ ημερών, στην οποία μετείχαν οι επικεφαλής των δικαστικών τμημάτων των μεγάλων ΔΟΥ, καθορίστηκε ότι το νέο σύστημα αιτήσεων υπαγωγής που ενεργοποιείται σταδιακά με τη χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών μέσω διαδικτύου, θα εφαρμόζεται με άκρα αυστηρότητα, στο πλαίσιο όσων ορίζουν οι νέοι φορολογικοί νόμοι. Εκεί τότε διαπιστώθηκε πως το νέο σύστημα «πετάει εκτός ρύθμισης» ουσιαστικά το 90% των επιχειρήσεων που έχουν χρέη στην εφορία, αλλά και εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά που θέλουν να πληρώσουν με δόσεις.
Στο οικονομικό επιτελείο αγωνιούν να βρουν τρόπο για να αυξήσουν την εισπραξιμότητα των φόρων που επιβάλλονται, από μόλις 20%-25% που υπολογίζεται σήμερα, σε τουλάχιστον 60%-65% όπως ζητά η Τρόικα. Θεωρούν πως «λεφτά υπάρχουν» και ότι 2 εκατομμύρια οφειλέτες θα σπεύσουν να πληρώσουν τους φόρους που χρωστούν, υπό την απειλή της κατάσχεσης της περιουσίας τους.
Ωστόσο αδυνατούν να καταλάβουν ότι η σημερινή κατάσταση δεν οφείλεται σε «απροθυμία» των οφειλετών, αλλά σε αντικειμενική αδυναμία των φορολογουμένων να σηκώσουν τα βάρη που τους έχουν φορτώσει παλαιοί και νέοι φορολογικοί νόμοι. Ακόμα χειρότερα ίσως, για να μη τους αποδοθούν ευθύνες επειδή δεν βρίσκουν να εισπράξουν οι εφορίες, αισθάνονται πως καλύπτονται αν δεσμεύσουν ακίνητα που, όμως, ούτε ακόμα και αυτοί που τα έχουν δεν μπορούν καν πια να τα συντηρήσουν ή και να τα πουλήσουν!
Με τη ρύθμιση κατάργησαν… τις ρυθμίσεις
Στην «παγίδα» που έστησε στους φορολογούμενους όμως, κινδυνεύει τώρα να πέσει μέσα το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών. Με το πρόσχημα της διευκόλυνσης πληρωμής των φόρων με έως και 100 δόσεις και από 15 ευρώ το μήνα μόλις, έθεσε πολύ σκληρούς όρους υπαγωγής στις νέες ρυθμίσεις που, στην πράξη, αφήνουν εκατομμύρια παλαιούς και νέους οφειλέτες εκτός ρύθμισης χρεών ή τους αναγκάζει να χάσουν και αυτές που προσπαθούν να πληρώσουν.
«Ουκ αν λάβοι»
Στην πράξη, συμπληρώνοντας μέσω διαδικτύου την σχετική φόρμα, το ηλεκτρονικό σύστημα αποκλείει από το να πληρώσουν, ακόμα και όσους θέλουν και μπορούν!
Για παράδειγμα:
- Εξαιρούνται συλλήβδην από τη ρύθμιση οι οφειλέτες που τους έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή. Αδίκημα φοροδιαφυγής όμως θεωρείται , ακόμα και η μη απόδοση ή ΦΠΑ, που είναι συνήθης πρακτική πια των μισών τουλάχιστον επιχειρήσεων στη χώρα μας. Το ίδιο το ΔΝΤ σε πρόσφατη έκθεσή του δικαιολογούσε την κατάσταση, αναφέροντας πως οι μικρομεσαίοι καταφεύγουν μαζικά σε αυτήν πρακτική για να επιβιώσουν!
- Επιχειρήσεις και νοικοκυριά που αντέχουν στην κρίση, απαιτείται να πληρώνουν υψηλές δόσεις βάσει του εισοδήματός τους. Η νέα ρύθμιση απορρίπτει αυτομάτως όσους ήταν συνεπείς στην παλαιά ρύθμιση. Επίσης αν διατηρούν ένα σχετικά καλό εισόδημα, τους αποκλείει από τις πολλές δόσεις. Δεν εξετάζει αν θα βρεθούν και αυτές σε αδιέξοδο αλλά μόνο αν έχουν ακίνητα ή εγγυητή για να τους βάλει «στο χέρι» η εφορία.
- Η νέα ρύθμιση «καταργεί» ουσιαστικά την παλαιά «πάγια» ρύθμιση με τις 24 ως 48 δόσεις. Όσοι την είχαν και την τηρούσαν, από 1.7.2013 δεν μπορούν να ζητήσουν πια επανεξέταση όπως ήξεραν και υπολόγιζαν. Η παλαιά ρύθμιση δεν επανεξετάζεται αλλά… χάνεται. Όποιος υπαχθεί πλέον στη νέα «πάγια ρύθμιση» επειδή χρωστά πχ φόρο εισοδήματος ή ΦΠΑ, θα έχει μόνον 12 δόσεις το πολύ! Μόνο όσοι έχουν κάποιος χρέος από έκτακτη αιτία (πχ φόρο κληρονομιάς ή γονικής παροχής) μπορεί να πάρουν έως 24 δόσεις, εφόσον και πάλι υπάρχει ακίνητο.
- Αντιθέτως η ρύθμιση προσφέρει έως και 100 δόσεις σε όσους … δεν έχουν να τις πληρώσουν. Και αυτό αφορά μόνο μισθωτούς, συνταξιούχους και ανέργους, εάν και εφόσον το χρέος δεν ξεπερνά τα 5.000 ευρώ. Στη ρύθμιση θεωρητικά εντάσσονται και τα χρέη πτωχών οφειλετών, ασχέτως του τι και πότε θα εισπράξει το κράτος, εάν και εφόσον δεν υφίστανται φυσικά ποινικές διώξεις κλπ.
- Με την υποβολή της αίτησης, ο οφειλέτης «φακελώνεται» πλήρως αφού δηλώνει με κάθε λεπτομέρεια την κινητή και ακίνητη περιουσία του κάθε μορφής. Για χρέη άνω των 50.000 ευρώ οι οφειλέτες πρέπει να προσκομίσουν υποχρεωτικά και βεβαίωση από ανεξάρτητο εκτιμητή, ενώ για χρέη άνω των 150.000 ευρώ ζητούνται επιπλέον εγγυήσεις ή εμπράγματες ασφάλειες. Αν χάσει όμως δεύτερη συνεχόμενη δόση, τότε θα χάνει τα πάντα!
Τι δόση βγάζει ο «υπολογιστής» στο ίντερνετ
Για χρέος 3.535 ευρώ:
- 12 δόσεις των 341 ευρώ το μήνα και τελικό ποσό πληρωμής 4.095 ευρώ
- 24 δόσεις των 178 ευρώ και τελικό ποσό πληρωμής 4.274 ευρώ
- 36 δόσεις των 124 ευρώ τελικό ποσό πληρωμής 4.467 ευρώ
- 48 δόσεις των 97 ευρώ και τελικό ποσό πληρωμής 4.645 ευρώ

About Unknown

Adds a short author bio after every single post on your blog. Also, It's mainly a matter of keeping lists of possible information, and then figuring out what is relevant to a particular editor's needs.

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Top